Psoriasis
Psoriasis i hårbotten
Psoriasis i hårbotten är i sig ingen orsak till håravfall, men du skadar lätt hårrötterna genom att klia dig och använda för starka eller fel typ av produkter vilket kan leda till håravfall.
Symptom på psoriasis i hårbotten
Psoriasis är en kronisk, inflammatorisk och immunmedierad sjukdom som kännetecknas av röda och fjällande hudområden. Huden kan angripas överallt, men hårbotten, höfter, knän och armbågar är ofta utsatta.
Vid psoriasis i hårbotten kan det förekomma övergående uttunning av håret. Det finns ingen enkel kur mot psoriasis och har du väl drabbats måste du leva med sjukdomen resten av livet. Det finns dock behandlingar som kan lindra symtomen, men det är viktigt att du först rådfrågar en specialist så att du undviker felbehandling.
Behandling av psoriasis i hårbotten
På Apollo Hårcenter kan du få hjälp av hår- och hårbottenspecialister med god erfarenhet från behandling av psoriasis i hårbotten. Vi har en egenutvecklad trikologibehandling som har gett goda resultat mot psoriasis.
Vad händer i huden vid psoriasis?
Hudförändringarna vid psoriasis beror på att en viss typ av hudceller, så kallade keratinocyter, bildas för snabbt. Keratinocyter finns i det översta hudlagret och producerar keratin.
Keratin är ett kraftigt protein som bland annat stärker huden och naglarna. Normalt lever keratinocyterna i runt en månad. Under denna tid mognar de långsamt och rör sig mot hudytan där de till sist dör och faller av huden.
Vid psoriasis bildas keratinocyterna mycket snabbare. Nya celler bildas i rask takt och livslängden är bara tre till sex dagar. Resultatet blir en ofullständig mognad av cellerna. När de dör ansamlas de i klumpar och tjocka lager på huden. Detta ger psoriasishuden dess karakteristiska flagande utseende. Dessutom har huden ett högt immunförsvar vid psoriasis, något som leder till inflammation och förvärrar problemen.
Varför uppstår psoriasis?
Orsaken till överproduktionen av keratinocyter vid psoriasis är inte helt klarlagd. De pågår mycket forskning och de flesta experter anser just nu att tillståndet orsakas av flera ärftliga faktorer som samverkar.
Bara 2 % av befolkningen har psoriasis och ca 35 % av dem som har sjukdomen har nära släktingar som också är drabbade. Om den ena föräldern har psoriasis, löper barnet en ökad risk att drabbas och om båda föräldrarna har psoriasis är risken betydligt högre ändå.
Förutom arv spelar även immunförsvaret en stor roll vid utvecklingen av psoriasis. Vidare kan en rad miljöfaktorer provocera fram sjukdomen: Stress, streptokocker, alkoholism, rökning och behandlingar med till exempel litium, klorokin, betablockerare och interferon. Trauma mot huden kan resultera i lokal psoriasis.